Două fete rebele (Elena Favili și Francesca Cavallo) au luat pe sus internetul cu o campanie foarte faină despre stereotipia din cărțile pentru copii. Ideea de la care au plecat cele două a fost că ar trebui să existe o carte pentru fetițe (și nu numai) despre cum e în regulă să ieși din tipare, să ai curaj, să te întorci împotriva curentului, să-ți spui întrebări și să ai încredere în tine.

E despre fetele curajoase și îndrăznețe (să le spunem fete rebele mai bine) care au schimbat ceva în lumea în care trăim și continuă să o facă, fără să le pese de oamenii care le spun pe parcurs că: „nu se poate”, „asta nu e o treabă pentru fete”, „nu ar putea o fată să facă asta” etc. Ei bine, ”Good night stories for rebel girls” e prima carte care a a strâns cei mai mulți bani din crowfunding, ceea ce ne spună că poate chiar nevoie de ea, nu? Ulterior, a fost publicată de editura Penguin și e un volum pe care e musai să-l avem în casă și să-l dăm la rândul nostru mai departe.

Ce-ar fi dacă a fost o dată ca niciodată o fată care voia să fie prințesă și să se mărite cu un prinț pe cal alb s-ar transforma în a fost o dată ca niciodată o fată care voia să meargă pe Marte. Și a ajuns.? Cartea „antiprințese”, așa cum a fost deseori denumită, conține 100 de povești despre fete rebele care au cucerit lumea și au dat dovadă de curaj atunci când toți cei din jur le spuneau că nu o pot face. 100 de povești cu fete și femei din o lume întreagă, din trecut sau din prezent, de etnii și vârste diferite și din domenii cât mai diverse. Pe lângă povești care mai de care mai interesante, unele de care nici nu auzisem până acum (cum ar fi o fată de numai 20 de ani care urmează să realizeze o lanternă ce se încălzește de la căldura corpului uman), fiecare ”rebel girl” e ilustrată de alte fete rebele și talentate.

Realizată superb, cu povești care mai care mai diverse și mai emoționante, cu ilustrații frumoase, cu balerine, pictorițe, inventatoare, visătoare, avocate, scriitoare, e genul de carte care te încurajează să-ți urmezi visurile, pe care o ridici atunci când ai moralul la pământ. Cartea se oprește însă cu două pagini alocate pentru povestea și portretul rebelei din tine. Aici, însă, m-am gândit la fetele din viața mea și vreau ca pe final cu o mică listă cu nume pe care le-aș trece în cartea mea. Fete care schimbă ceva prin ce fac, sunt curajoase și ies din tipar, sunt talentate și -cel mai important- merită să fie cunoscute de o lume-ntreagă:

  • Ana Fornogă (Mura Illustrations) – ilustratoare și ceramistă, mare iubitoare de pisici și alte animăluțe
  • Cristina Ciobanu – ceramist convins, iubitoare de frumos
  • Felicia Simion – fată veselă și talentată, fotograf, artist, cu o viziune incredibilă
  • Isabel Vijiiac – făuritoare de rochii care poartă povești
  • Mihaela Noroc – fotograf care călătorește în jurul lumii să ne spună povești despre alte fete rebele și frumoase
  • Raisa Beicu – iubitoare de cărți și, previziunea mea, viitoare scriitoare
  • Yanna Zosmer – ilustratoare, iubitoare de plante, flori, zâne, basme și de cărți

… iar lista poate merge mult mai departe, dar vă las și pe voi să îmi spuneți în comentarii pe cine ați vedea în cartea voastră 🙂

Momentan ”Good night stories for rebel girls” poate fi găsită pe Okian sau la fetele de la Books Express, dar mă bucur să fiu printre primii care vă spun că va apărea vara aceasta și la noi, tradusă de editura Litera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *