Se spune că Danemarca este una dintre cele mai fericite țări din lume și aparent în mare parte acest lucru se datorează conceptului danez – „hygge”. ”The little book of hygge” e scrisă de Meik Wiking, care este chiar directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga. Da, chiar există un om care se ocupă cu fericirea noastră 🙂

Cu ”The Little Book of Hygge” a fost dragoste la prima vedere. Am văzut-o, mi-a plăcut extraordinar de mult coperta și cum eram deja curioasă despre ce înseamnă hygge, nu am stat pe gânduri și am comandat-o de la Okian.

A venit la mine într-o dimineață frumoasă de început de martie, așa că am răsfoit-o, mirosit-o, admirat-o, mi-am făcut o cafea, am aprins o lumânare, am pus jazz pe fundal, mi-am scos o pătură pufoasă și m-am pus pe citit. Așa mi-am făcut propriul loc hyggeligt, după cum e denumit în carte. The Little Book of Hygge e genul de carte pe care o citești cu o cafea bună lângă, într-un loc cu muuultă lumină. Zis și făcut. Anticipam deja despre ce e hygge, căci cercetasem înainte de a cumpăra volumul, iar până să termin de citit, am realizat că mă regăsesc destul de mult chiar, doar că nu știam.

Hygge is about being kind to yourself – giving yourself a treat and giving yourself, and each other, a break from the demands of healthy living.

Hygge e un concept danez mai greu de pronunțat (”hiu-ga” ar fi cea mai apropiată pronunție), ușor de simțit, dar care nu poate fi tradus printr-un singur cuvânt. Cercetătorii au încercat să-i dea de cap și să-l traducă, așa că există mai multe definiții. Pentru unii înseamnă “coziness“, pentru alții înseamnă liniște sau atmosferă. Mai degrabă cred că înseamnă fericirea provocată de lucrurile mici – acele lucruri care-ți fură un zâmbet și îți dau o stare de bine pe care nu poți să o explici. Înseamnă ca într-un oraș așa zbuciumat cum e București, în care alergi dintr-o parte într-alta, să poți să iei o pauză și să te bucuri de o prăjitură la care te gândeai încă de când a sunat prima oară alarma în dimineața respectivă. Înseamnă să te bucuri de o furtună dintr-o seară călduroasă de vară sau de mirosul de iarbă proaspătă. De o cafea bună, alături de o carte și mai bună. De șosete din lână și un șemineu iarna. De pulovere groase și pături pufoase. De eșarfe mari sau eșarfe-pături, cum le numesc eu. De seri de boardgames cu cei mai buni prieteni. Lista poate să continue la nesfârșit, căci pentru fiecare “hygge” înseamnă altceva. Important e să îl simțim cât se poate de des, nu-i așa?

M. Wiking povestește cu umor despre viața daneză și o descrie atât de bine și de frumos, încât pe măsură ce citeam, aveam un ochi în carte, iar altul pe zboruri aeriene către Danemarca, țara în care se bea necontenit cafea (băutura caldă preferată a danezilor) și orice moment e un prilej bun de a mânca torturi (chiar și la birou). Pe lângă pasiunea pentru lumânări, danezii au o pasiune-obsesie pentru lumină, pe care o introduc peste tot în viețile lor, fiind o parte foarte importantă din hygge. Ghiciți care e singura profesie care iubește lumina la fel de mult ca danezii? Fotografia. Sau mai precis „pictura cu lumina”. De asta îmi place mie așa mult hygge!

Live life today like there is no coffee tomorrow.

Hygge is about appreciating the simple pleasures in life and can be achieved on a shoestring buget.

M. Wiking ne spune că hygge se poate realiza foarte ușor, cu un buget mic sau chiar inexistent, căci fericirea stă în lucruri mărunte, pe care nu le achiziționezi. Dacă ai minimul de buget să îți cumperi lumânări, poți deja să-ți pregătești liniștit locul hyggeligt.

Pentru că hygge înseamnă atâât de multe lucruri frumoase, vă las pe final o mică galerie de fotografii care simbolizează o bucățică de „hiu-ga” pentru mine.

Rețeta daneză a fost tradusă și în limba română și poate fi găsită de acum la editura Litera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *